Historiallinen koripallokausi alkaa Raumanmerellä lauantaina – “Tässä ollaan umpihangessa tietä auraamassa”

26.9.2019

Rauma Basketin alle 17-vuotiaiden poikien joukkue tekee alkavalla kaudella raumalaista koripalloiluhistoriaa, sillä se osallistuu ikäluokkansa valtakunnalliseen I divisioonaan. Koskaan aiemmin ei raumalainen poikajuniorijoukkue ole yltänyt valtakunnan sarjoihin asti.

– Odottavilla fiiliksillähän tässä ollaan. Vastustajistakin on jo saatu vähän kokemusta Tallink-turnauksesta ja harjoituspeleistä, toteaa valmentaja Pirkka Haapanen. Hän luotsaa joukkuetta yhdessä Tomi Tiittasen kanssa.

Valtakunnan tasolla pelaaminen ei ole mikään yhden päivän tai edes yhden vuoden päähänpisto.

– Kolme vuotta sitten turnausreissulla Ruotsissa pojat alkoivat itse kysellä, voisivatko he joskus pelata jollain ylemmälläkin sarjatasolla. Siitä lähtien on tehty töitä sen eteen, Haapanen sanoo.

Valmentajat Tomi Tiittanen (etualalla) ja Pirkka Haapanen luotsaavat U17-poikien joukkuetta yhdessä.

Vaikka taso on taatusti kova, joukkue ei ole lähdössä sarjaan nöyristelemään. Haapasen mukaan pelaajat ovat innostuneita eivätkä pelkää yhtäkään vastustajajoukkuetta etukäteen.

– Kyllä meillä sellainen ajatus on, että pärjättäisiin eikä jäätäisi sarjassa ainakaan viimeisiksi. Voittaminen on aina vaikeaa, mutta uskoisin, että pelit tulevat olemaan kaikin puolin tasaisia. 

Raumalla tämän tason koripallo ei ole mitenkään itsestäänselvää. Haapanen sovitteleekin U17-poikien joukkueelle jonkinlaista pioneerin viittaa.

– Tässä ollaan umpihangessa tietä auraamassa. Toiveissa on saada tätä kulttuuria leviämään koko seuran pelitapaan. Nyt lähdetään hakemaan rutiinia tekemiseen, Haapanen linjaa.

Tämän kauden rutiinilla onkin vaikutusta myös tuleviin kausiin. Alkavan kauden menestys vaikuttaa ranking-pisteisiin, jotka joukkue saa lähtiessään mahdollisesti karsimaan 19-vuotiaiden SM-sarjapaikasta ensi syksynä.

Aluesarjoissa puhutaan vielä harrasteurheilusta. Valtakunnan divarin pelaaminen on kuitenkin kilpaurheilua.

– Edellisviikko pidettiin treeneistä taukoa, ja nyt kun palattiin saliin, niin sanottiin pojille että nyt alkaa jätkät kilpaurheilu. Muutamalla pelaajalla se näkyi heti treeneissä, että tuli ihan erilainen ryhti ja meininki siihen tekemiseen, Haapanen kertoo.

Ryhtiä ja meininkiä tarvitaankin heti aloitusheitosta lähtien lauantaina, kun sarja-avaukseen vieraaksi Raumanmeren koululle saapuu Oulun NMKY. Myös itse ottelutapahtuman järjestäminen vaatii paljon.

– Tilastoinnin pyörittäminen aiheuttaa melkein enemmän huolta kuin itse pelaaminen. Lisäksi pitää hoitaa joukkue-esittelyt ja otteluohjelmat pitää jakaa paperisina yleisölle. Kuulutustakin pitää olla ainakin sen verran, että saadaan pelaajat esiteltyä, Haapanen luettelee.

Tässä ollaan umpihangessa tietä auraamassa. Toiveissa on saada tätä kulttuuria leviämään koko seuran pelitapaan. Nyt lähdetään hakemaan rutiinia tekemiseen.

Pelaamisessaan RaBan joukkue luottaa puolustus- ja levypallopelaamiseen sekä nopeisiin hyökkäyksiin. Joukkueen peliä on Haapasen sanoin "aika kiva katsoa" silloin, kun yhteispeli toimii.

– Meillä on muutama heppu, kun lähtee nopeisiin hyökkäyksiin hyvin ja heitä on saatu “ruokittua”. Kaikki lähtee oman pään levypallopelistä. Jos ne saadaan haltuun ja auki nopeasti, silloin me ollaan kyllä paha porukka, toteaa coach Haapanen.

Rauma Basket vs. Oulun NMKY. Valtakunnallista U17-poikien I divisioonaa Raumanmeren koululla lauantaina 28. syyskuuta klo 18. Vapaa pääsy & paikalla buffetti.


RaBan kokoonpano


#7 Tuomas Pihlajaniemi, takamies, 188 cm

#10 Mio Hyvönen, takamies, 179 cm

#12 Kasperi Stenroos, takamies, 180 cm

#18 Eetu Harju, laituri, 192 cm

#26 Jaakko Tiittanen, laituri, 191 cm

#28 Luka Junnila, sentteri, 195 cm

#34 Patrik Laaksonen, takamies, 186 cm

#37 Aarni Halonen, sentteri, 197 cm

#52 Markus Kauppinen, laituri, 194 cm

Valmentajat: Pirkka Haapanen & Tomi Tiittanen