RaBa-kasvatti Jaakko Tiittanen kaapattiin koripalloakatemiaan kesken kauden – uusi arki Jyväskylässä tähtää uraan ammattilaisena: “Sitä varten tässä treenataan”

31.8.2020

Jaakko Tiittanen vaihtoi Rauma Basketin vaatteet JBA:n väreihin. Päätös jättää kotikaupunki ja tutut joukkuekaverit taakse oli kova, mutta ratkaisu lopulta selvä.

Tarkkasilmäisimmät koripallointoilijat ovat jo voineet huomata jyväskyläläisen JBA Gradian somekanavista tutut raumalaiset kasvot.

Rauma Basket -kasvatti Jaakko Tiittanen siirtyi nimittäin alkavaksi kaudeksi JBA:n eli Jyväskylä Basketball Academyn riveihin. Ammattimaisesti pyöritetty toimintaa yhdistää kovatasoisen koripalloakatemian ja lukio-opiskelun.

Jaakko “draftattiin” RaBasta kesken lukion: takana oli jo ensimmäinen vuosi. Normaalisti akatemiaan hakeudutaan heti yläasteen jälkeen.

Nyt aloite tuli JBA:lta Jaakon valtakunnallisessa U17-ykkösdivarissa antamien näyttöjen perusteella. Mukaan ottaminen kesken lukion on harvinaista.

– Hyvillä mielin mä sinne menen. Odotan kovia peliä, kovia reenejä ja kovia vastuksia. Ennen kaikkea odotan kehittymistä, Jaakko kuvailee.

Muutos arkeen on iso: nuorukaisen elämä siirtyy Jyväskylään, ja treenejä on 7–8 kertaa viikossa aamuin illoin – ja pelitapahtumat siihen vielä päälle.

Vaikka päätös vaati pitkällistä pohdintaa, omien unelmien tavoittelemisen kannalta vaihtoehtoja ei juuri ollut. Ainutlaatuiseen tilaisuuteen piti tarttua.

Unelma ja tavoite on nimittäin kysyttäessä varsin selvä.

– Mun tavoite on päästä Eurooppaan pelaamaan ammattilaiskoripalloa, vaikka yliopiston kautta. 3–4 vuoden päästä jos pääsisi yliopistoon. Sitä varten tässä treenataan, Jaakko linjaa.

Jaakko on aloittanut lukion toisen vuoden Jyväskylässä. Organisaatio huolehtii siitä, että opinnot hoidetaan kunnialla.

Jaakon isä Tomi Tiittanen valmentaa RaBan U19-poikien joukkuetta, jonka Jaakko nyt jättää taakseen. Joukkueen tavoitteet ovat korkealla: U19-poikien SM-sarjaan pääsyä tavoitellaan jo tänä syksynä, ja viimeistään vuoden päästä sinne mennään varmasti.

– Aikamoisen reiänhän Jaakko tuohon jättää, mutta pakko se on täyttää, Tomi sanoo.

– Ja kyllä se täytetään, Jaakko huikkaa vierestä luottavaisena.

Joukkue on kesän ajan harjoitellut kokonaan uutta pelitapaa osin uudella kokoonpanollakin, ja sitä lähdetään tämän kauden peleissä ajamaan väkevästi sisään. Tomi lupaileekin Raumanmeren yleisölle aivan uudennäköistä peliä.

– Harjoittelun intensiteetti on muuttunut, ja harjoittelemme huomattavan erilaisia asioita kuin ennen. Joukkueella on kunnianhimoa, ja haluamme pystyä ajamaan uusia asioita sisään ja yllättämään vastustajat, Tomi luonnehtii.

Oman lisänsä valmentamiseen on tuonut yhteistyö JBA:n kanssa, jonka Jaakon lähtö Jyväskylään on avannut. JBA Gradian päävalmentaja Toni Nyman on käynyt vetämässä RaBan U19-joukkueelle treenejä kesän aikana, ja yhteistyö jatkunee tulevaisuudessakin.

– Intensiteetti Tonin treeneissä on tosi korkealla. Harjoitusta kehitetään koko ajan, ja vaikka salissa on 25 äijää, koko ajan tiedetään mitä tehdään ja tyhjiä miettimishetkiä ei tule yhtään. Se on sellainen asia, jossa meilläkin on vielä paljon opittavaa, sanoo Tomi.

JBA-treenit ovat olleet myös Jaakolle kokonaan uusi kokemus.

– Kyllä ne on tuntunut vielä raskaammilta ja haastavammilta kuin omat treenit. Sellaisia ei ole tullut tehtyä ikinä ennen, sanoo Jaakko.

– Mutta kivaahan se on. Koko ajan oppii jotain uutta.